Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

76-200 Słupsk, ul. Poniatowskiego 4A

  • Dolina Łeby
    Dolina Łeby
  • Dolina rzeki Chociny
    Dolina rzeki Chociny
  • Jezioro Wielkie Brodno
    Jezioro Wielkie Brodno
  • Lasy sopockie
    Lasy sopockie
  • Leśne oczko
    Leśne oczko
  • Niszczycielska działalność wiatru
    Niszczycielska działalność wiatru
  • Rezerwat Kacze Łęgi
    Rezerwat Kacze Łęgi
  • Rozlewisko rzeki Zbrzycy
    Rozlewisko rzeki Zbrzycy
    separator

    Nad Jez. Milachowo.

  • Staniszewskie Zdroje
    Staniszewskie Zdroje
  • Ujście rzeki Brdy do Jez. Charzykowskiego
    Ujście rzeki Brdy do Jez. Charzykowskiego
    separator

    W głębi Jez. Długie i Jez. Karsińskie.

  • Zatoka nad Zalewem Wiślanym
    Zatoka nad Zalewem Wiślanym
  • Źródło Marii zimą
    Źródło Marii zimą
Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

„POZNAJEMY PARKI KRAJOBRAZOWE POLSKI”
Plany Ochrony
Edukacja dla Przyrody
WFOŚiGW Sprawozdania
Dobra praktyka ogrodnika - przyrodnika
Pomorscy
MODRASZEK TELEJUS MOTYL ŁĄK PODMOKŁYCH
MODRASZEK TELEJUS
MOTYL ŁĄK PODMOKŁYCH
KOMIKS
Pomorski Zwrotnik Raka
Uwaga ASF
Mapy

4 grudnia w Akademii Kulinarnej K5 obył się praktyczny warsztat dla osób pracujących na stołówkach szkolnych i przedszkolnych. To były niezwykle konstruktywne 4 godziny! Poza wymianą doświadczeń z pracy „od kuchni”, przygotowano kilka posiłków, które mają szansę urozmaicić jadłospis młodym ludziom. Czasem z pozoru błahe lub niewielkie zmiany, potrafią przełożyć się na pozytywne efekty. W tym przypadku, chodzi o urozmaicenie diety dzieciaków i młodzieży, przemycanie zdrowych dodatków, rozwijanie doświadczeń kulinarnych, większa śmiałość w stosowaniu przypraw. Ciężko jednak osiągnąć tak pozytywne efekty dysponując ograniczonymi środkami. Tym bardziej, gdy brakuje pieniędzy, nic nie powinno się marnować. Zasada bezresztkowego gotowania przyświecała nam przez cały czas. W menu pojawił się aromatyczny bulion na obierkach i odpadkach oraz surowka z łodyg brokuła. Było pysznie, zdrowko i kolorowo! Spotkanie było także cennym doświadczeniem dla Kamila Sadkowskiego, kucharza prowadzącego warsztat i dla nas, organizatorów. Wyartykułowane problemy staną się jednymi z poruszanych w przyszłości aspektów i rozwijanych priorytetów w razie kontynuowania realizacji projektu w przyszłości.

Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Organizatorem jest Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku.