Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

76-200 Słupsk, ul. Poniatowskiego 4A

  • Dolina Łeby
    Dolina Łeby
  • Dolina rzeki Chociny
    Dolina rzeki Chociny
  • Jezioro Wielkie Brodno
    Jezioro Wielkie Brodno
  • Lasy sopockie
    Lasy sopockie
  • Leśne oczko
    Leśne oczko
  • Niszczycielska działalność wiatru
    Niszczycielska działalność wiatru
  • Rezerwat Kacze Łęgi
    Rezerwat Kacze Łęgi
  • Rozlewisko rzeki Zbrzycy
    Rozlewisko rzeki Zbrzycy
    separator

    Nad Jez. Milachowo.

  • Staniszewskie Zdroje
    Staniszewskie Zdroje
  • Ujście rzeki Brdy do Jez. Charzykowskiego
    Ujście rzeki Brdy do Jez. Charzykowskiego
    separator

    W głębi Jez. Długie i Jez. Karsińskie.

  • Zatoka nad Zalewem Wiślanym
    Zatoka nad Zalewem Wiślanym
  • Źródło Marii zimą
    Źródło Marii zimą
Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

„POZNAJEMY PARKI KRAJOBRAZOWE POLSKI”
Plany Ochrony
Edukacja dla Przyrody
WFOŚiGW Sprawozdania
Dobra praktyka ogrodnika - przyrodnika
Pomorscy
MODRASZEK TELEJUS MOTYL ŁĄK PODMOKŁYCH
MODRASZEK TELEJUS
MOTYL ŁĄK PODMOKŁYCH
KOMIKS
Pomorski Zwrotnik Raka
Uwaga ASF
Mapy

Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej
zaprasza na webinar
„To tylko jedna kromka chleba… Szanuję, nie marnuję”
Spotkanie z Virginie Little odbędzie się na profilu CIEE w Facebook Live: www.facebook.com/CIEEGdansk w dniu 26 października 2021 roku o godz. 18:00.

Każdemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie w domu czy w biurze. Rzeczywiście - w skali globu marnujemy ok. 30% wyprodukowanej żywności. A choć do marnotrawstwa dochodzi na wszystkich etapach łańcucha spożywczego, to za największą jego część odpowiadają konsumenci (ok. 60%). Porozmawiamy o tym, jak wykorzystać resztki jedzenia do przygotowania nowych potraw.
Podczas spotkania uświadomimy uczestnikom, że marnowanie jedzenia wpływa nie tylko na środowisko, ale i na naszą kieszeń. Podpowiemy, jak robić zakupy, jak przechowywać produkty, aby długo zachowały świeżość, jak zagospodarować resztki posiłków, gdzie oddać nadmiar żywności… bo jedzenie to nie śmieć!

Program:
• Zarys marnotrawstwa i wpływ na środowisko
• Źródła marnotrawstwa jedzenia
• Jak uratować jedzenie przed śmietnikiem w domu – praktyczne sposoby.
• Jak możemy się przyczynić do ograniczania marnotrawstwa żywności poza domem?
• Wymiana doświadczeń, rozmowa o wyzwaniach i sukcesach uczestników.

Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.

Virginie Little, konsultantka ds. zrównoważonego rozwoju, założycielka Little Greenfinity i Zero Waste Professionals, fundacji One Planet. Po studiach ekonomicznych i kilkuletniej karierze w obszarze komunikacji, w 2016 roku Virginie postanowiła poświęcić się zawodowo swojej pasji do zrównoważonego rozwoju. Po ukończeniu studiów podyplomowych w zakresie gospodarki odpadami w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie, założyła Little Greenfinity, żeby pomagać decydentom, pracownikom i konsumentom w zmniejszaniu ich wpływu na środowisko i wywieraniu pozytywnego wpływu społecznego poprzez redukcję odpadów. Virginie jest autorką licznych programów szkoleniowych dla wszelkiego typu organizacji, od biznesu po non-profit, działających w różnych sektorach gospodarki. Od 2016 roku w prowadzonych przez nią warsztatach i szkoleniach wzięło udział ponad 2400 osób (w tym dzieci, młodzież, pracownicy, decydenci biznesowi).
Razem z mężem i dwójką dzieci, Virginie Little praktykuje na co dzień styl życia zero waste. Z tego względu jest źródłem praktycznych informacji i porad dla uczestników szkoleń. Jako Francuzka mieszkająca kolejno w Szwecji, Polsce i Portugalii, której partnerem życiowym jest rodowity Amerykanin, Virginie Little wnosi do szkoleń i doradztwa dodatkowy pierwiastek multikulturowości oraz dobre praktyki stosowane na całym świecie.

#dzialamywklimacie